Turliv.net

Et helt vanlig norsk friluftsliv

Brødbaking i stekepanna


page6_blog_entry0_summary_1
Det er tidlig morgen, og du våkner i soveposen når duften av ferskt brød og nykokt kaffe siver inn teltdøra. Kan livet bli bedre?

Det er mange ting som kan gjøre friluftslivet bedre, men gode liggeunderlag og store telt har ikke brøkdelen av effekten til ferskt brød.

Mange spiser tørre knekkebrød eller smakløse havregrynsblandinger til frokost når de er utendørs. Brødbaking har rykte for å være vanskelig, tidkrevende og trenge mange tunge ingredienser. Sannheten er at brødingredienser ikke veier mer en den letteste frokostblanding, og den villeste villmann bør kunne blande vann i en pose og kna et minutt. Det som er en sannhet er at det tar litt lengre tid å bake brød enn å blande havregryn med vann. Hvor lang tid kan du påvirke ved valg av type brød. Brød med gjær tar lengst tid, med bakepulver tar det endel mindre tid og brød med bare mel, olje og salt tar bare steketiden å lage.

Brøddeig kan du blande av bortimot hva som helst, vi har tatt utgangspunkt i fire oppskrifter som er grunnleggende forskjellige, så kan man på egen hånd komponere sitt perfekte turbrød.

Brødet kan bakes både i stekepanne, i stenovn eller på stenhelle. For de fleste er stekepanne det enkleste, og det fører til minst skade på naturen. De beste stekepannene har et godt håndtak og et lokk som gjør at brødet stekes jevnere.

Oppskrifter (for 2)

Pannebrød med gjær og bakepulver
page6_blog_entry0_1
Bortsett fra mengden gjær og kombinasjonen med bakepulver er dette egentlig en helt vanlig brødoppskrift. Den blir ganske luftig og smaker utmerket, men det tar litt tid å vente de 20 til 30 minuttene det tar å heve deigen. Om sommeren kan deigen noen ganger bare settes i sola, andre ganger har det fungert å sette den i en kjele med lunkent vann. Om vinteren kan hevingen bli litt vanskeligere, men man kan forsøke å holde deigen varm med kroppsvarme eller i soveposen.

1 kopp fint hvete- eller speltmel
1 kopp grovt hvete- eller speltmel
2ss sukker
2ss bakepulver
1ss pulvergjær
ca 3dl lunkent vann
Bland det tørre i en plastpose før du reiser. Bland lunkent vann i posen og sett den et lunt / varmt sted i ca 20 til 30 minutter før steking. Velt deigen, som skal være nesten rennende, ut av posen og rett ned i varm stekepanne og klapp de ut til 2 runde, flate brød. Stek på så lav varme som mulig, brødet kan snus når det har stivnet ca 3 cm inn på kantene. Brødene er ferdig når de har gyllen farge på begge sider og er faste og luftige tvers gjennom.

Pannebrød med bakepulver
page6_blog_entry0_2
Dette er en litt raskere variant enn brødet med gjær. Resultatet blir ikke like luftig som gjærbrødet, men blir både smakfullt og saftig. Dette er helt klart vårt valg om vi ikke ønsker å bruke tid på heving.

1 kopp grovt hvete- eller speltmel
1 kopp fint hvete- eller speltmel
1/2ss bakepulver
1 ts salt
1 1/2dl vann
Smør / olje til steking
Bland det tørre i en plastpose før du reiser. Bland med vann og kna deigen til en litt bløt og seig konsistens (dette gir erfaringsmessig det luftigste brødet). Velt deigen rett fra posen og ned i stekepannen i to omganger. Klapp deigen flat og rund i stekepannen med våt hånd. Stekes gyllent på begge sider i litt olje eller smør.


Bannocs
Dette er en oppskrift som skriver seg fra Nord Amerika og pelsjegerne. Den har litt flere ingredienser og melkepulveret gir litt mer smak på rundstykkene. Siden de ikke inneholder gjær trenger de ikke hevetid eller varmt vann, men krever endel lengre steketid enn de flate pannebrødene.

1 stor kopp grovt hvete- eller speltmel
1 stor kopp fint hvete- eller speltmel
1/2 kopp havregryn
1 dl melkepulver
2 ts sukker
3 ts bakepulver
1/2 ts salt
Vann
Smør / olje til steking
Bland alt det tørre i en plastpose før du reiser hjemmefra, tilsett vann kna deigen til den er så fast at du akkurat klarer å forme rundstykkene.. Form deigen til rundstykker og stek i panna flere av gangen. Rundstykkene er ferdige når de er faste tvers gjennom og gyllne på begge sider.

Pannebrød uten melk eller gjær
Dette er en oppskrift som hevdes å stamme fra Afrika, sannsynligvis er dette en ganske generisk oppskrift på brød fra en tid før bakepulver eller gjær var allment tilgjengelig. Brødet blir ikke spesielt luftig, men om det spises ferskt er det ganske saftig. Dette blir aldri noen favoritt hos oss, men er en mulighet om man ønsker lite ressurskrevende avveksling fra havregrøten.

1 kopp grovt hvete- eller speltmel
1 kopp fint hvete- eller speltmel
1 ts salt
olivenolje
krydder (f.eks. rosmarin og paprika)
vann
Bland alt det tørre i en plastpose før du reiser. Tilsett vann og olivenolje og kna til en fast, men smidig konsistens. Stekes i tørr panne som flate kaker.


Generelle tilberedningstips
- Bland alt det tørre i en solid plastpose hjemme, plastposen bruker du til å kna deigen i på tur slik at du minimerer søl.
- Ha olje på en liten flaske (eller litt større om turen er lang). Siden olje lett blir grisete er det lurt å ha flasken i en tett plastpose.
- Ikke bruk frø i brødet, disse punkterer lett plastposen. Tilsett eventuelt frø helt til slutt.
- Lag deigen bløtere enn du tror er riktig, da blir brødet luftigere og saftigere.
- Jo bredere kokeapparatet varmer, jo jevnere stekt blir brødet. Bruker du et kokeapparat med konsentrert flamme kan du kompensere ved å holde stekepanna litt over brenneren og bevege den over varmen.
- Fukter du fingrene med vann før du klapper slipper du at deigen setter seg fast på hendene.