Turliv.net

Et helt vanlig norsk friluftsliv

2009

Langfjella på langs


DSC_4125

Sommeren 2009 var preget av et halvannen måned langt eventyr - fra Valle i Setesdal til Jotunheimen. En sammenhengende vandring gjennom Setesdalsheiene, Ryfylkeheiene, Hardangervidda, Skarvheimen og Jotunheimen.

Etter flere dager med tåke og regn var den plutselig der. Sola. Det glødet i solnedgang i horisonten, og for første gang fikk man et glimt av målet i det fjerne: Jotunheimen. De takkete fjellene i kontrast mot gyllent oransje. Et Soria Moria.

Etter en måneds vandring er det en helt spesiell følelse å se målet i det fjerne. Å få en følelse av å være på vei til noe. Silhuetter av høye fjell der fremme, mens du står i en ørken av stein. Foran deg er det ukjent terreng, lave fjell og frodige daler du skal vandre gjennom før du entrer det store fjellmassivet du skimter i det fjerne. Bak deg er det mange uker med nå kjent fjellterreng. Terreng som er fylt med opplevelser og øyeblikk og regn og sol og latter og tårer. Av tunge sekker og enkel mat som smaker himmelsk. Av varme soveposer og våte telt.

Noen øyeblikk brenner seg fast, og dette øyeblikket er et av dem. Soria Moria er innenfor rekkevidde. Og veien man har gått er fortsatt full av ferske opplevelser og inntrykk.

Turen startet i Valle i Setesdal i midten av juli og endte med båten fra Gjendesheim i slutten av august. Det var en klassiske vandretur med sekk og fjelltelt, og irsk setteren Castro var med, som han alltid var på den tiden.

Det var sendt ut to deponier som ble plukket opp underveis, ett til Haukeliseter og ett til Finse. Familie kjørte til Valle og hentet på Gjendesheim. Et vennepar møtte oss i Ryfylkeheiane og vandret sammen med oss en ukes tid. Det er fint med litt forandring, og å vandre sammen med andre et stykke for så å gå videre hver sin vei er en god løsning.

Setesdalsheiene og Ryfylkeheiane var overraskende kupert! Det var variert og bratt fjellterreng, med store høydeforskjeller. Det var som en berg- og dalbane i fjellet. Sammen med den flatere delen av Hardangervidda var turen preget av allsidig fjellterreng, med hele spekteret fra flat vidde til spisse tinder.

Turen fra Valle til Jotunheimen er preget av mye sammenhengende natur. Her kan man gå i fjellet i ukesvis uten annen sivilisasjon enn noen DNT-hytter, samt å krysse en og annen riksvei. Man kan gå gjennom langfjella på Østlandet i en lang sammenhengende tur, og fråtse i store fjellområder.

Denne sommeren var været preget av mye regn, og vi benyttet oss av det halvurbane konseptet "fra kafe til kafe over Hardangervidda". Hardangervidda sør har mange betjente hytter, og det gikk sport i noen timer på hytta på dagtid, med lesing av gamle DNT-årbøker, med gårdsdagens bakst og en kopp kakao. Anbefales for fjellfolk uten primitive prinsipper!

At det er mulig å vandre gjennom så mye sammenhengende fjellnatur over så lang tid er helt fantastisk, og turen anbefales på det sterkeste!

DSC_3764

DSC_3820

DSC_3838

DSC_3911

DSC_3730

DSC_3751

DSC_4099

DSC_3965

DSC_4008

DSC_4027

DSC_3932

DSC_4097

DSC_3942