Turliv.net

Et helt vanlig norsk friluftsliv

Turutstyr

Vanntette pakkposer


page3_blog_entry7_summary_1
For ikke mange årene siden var det å pakke vanntett i sekken synonymt med å stappe alt i en stor søppelsekk. Om du var veldig redd for fukt brukte du kanskje to utenpå hverandre. Vanntette pakkposer var noe dyrt og tungt man til nød tok med når man skulle padle.

De siste 10 årene har vanntette pakkposer praktisk talt oversvømt sportsbutikkene. De finnes i alle tenkelige farger, fasonger, merker, kvaliteter og prisklasser.

Nå som pakkposer har blitt allemannseie viser det seg at vanntette pakkposer har en mengde forskjellige bruksområder.

Når man skal kjøpe pakkposer er det viktig å vurdere hvor vanntett den "vanntette pakkposen" er. De tykke, tunge posene fra Seal-line er så vanntette at de tåler å senkes helt ned under vann. Endel poser av tynnere materiale lekker gjennom rullelukkingen allerede ved kraftig regn.

I tillegg får man i dag mange pakkposer med forskjellige typer ventiler eller kompresjonsmuligheter. Dette kan være et tveegget sverd, noen av de mer avanserte posene er nå laget av E-vent, et membranmateriale som skal kunne slippe ut overskuddsluft fra pakkposen uten å slippe inn vann. De fleste som har eid et par gore-tex sko eller en gore-tex jakke er vel smertelig klar over at membraners vanntetthet er betydelig overdrevet, og at å putte soveposen i en slik på langtur med regn og vading sannsynligvis er ensbetydende med våte og kalde netter.

Ventiler er ofte veldig lurt, du får ut overskuddsluft og kan komprimere innholdet ganske mye selv uten kompresjonsreimer. Tenk allikevel på at ventilen må være av en type som ikke kan åpne seg av seg selv i sekken! Da vil jo ikke pakkposen være vanntett lengre.

Om du bruker ventilen til å blåse opp pakkposen gjør dette overtrykket at pakkposen blir enda tettere, og at den enkelt kan brukes som flytehjelp.

Selv om du investerer i dyre, solide og tette pakkposer bør du fra tid til annen gå over og se etter hull, slitasje i sømmer eller generell slitasje på stoffet. Selv de mest robuste posene blir slitt og det er utrolig hvor fort hull kommer om posene blir kastet rundt på steinur, i lyngen og brukt som sitte / liggeunderlag, for ikke å snakke om under pakking og oppbevaring i sekk.


Alternative bruksområder:
1. Vannbæring
page3_blog_entry7_1
En pakkpose som beskytter mot fukt utenfra er også vanntett innenfra (!). Dette gir uante muligheter om du absolutt vil våkne til soloppgangen fra en fjelltopp. Om du fyller en romslig pakkpose med vann og henger den opp i en teltbardun vil du ha nok vann til både middag, kaffekoking, oppvask og neste morgen.

2. Lagring av mat og hundemat
At mat kan lagres vanntett i pakkposer er vel ingen revolusjon, men prøv å fyll f.eks. frokostmusli eller ris rett på små pakkposer (1 til 3 liter). Det gir deg en gjenbrukbar, solid og lett pakkbar beholder. Hundemat (tørrfor) er erfaringsmessig veldig egnet til å ha i pakkposer (pass på at posen er virkelig vanntett). Da slipper du også søl og lukt i sekken!

3. Soveposeovertrekk
De fleste friluftsmennesker har sannsynligvis på et eller annen tidspunkt bannet over en presenning eller gapahuk som lekker mer en et dørslag, og trukket en søppelsekk over nederste del av soveposen. En stor vanntett pakkpose (for eks. Tatonkas største) rekker så langt opp på posen at jakken din vil dekke resten. Det blir akkurat like klamt som når man bruker en søppelsekk, men kanskje tørrere enn å ligge i regnet.

4. Søppelpose
page3_blog_entry7_2
På alle turer blir det søppel, og om sommeren blir søppelet fort ganske ekkelt. En generelt lavpunkt på mange turer er når stinkende vann fra plastposen full av søppel har rent ut over klær og sovepose, og man må leve med søppelfyllingslukta i teltet i dagevis etterpå. En vanntett pakkpose er glimrende til søppel! Den holder både lukt og veske inne i posen og kan enkelt vaskes når du kommer hjem. På turer hvor vi vet vi får mulighet til å kaste søppel underveis legger vi en biologisk nedbrytbar plastpose inne i pakkposen for enklere tømming og renhold.

5. Flytehjelp
Noen ganger kommer man til elver som rett og slett ikke kan vades... de må svømmes... Da kan det være godt å ha noe å flyte på. Selv om sekken i seg selv vil flyte en stund har den begrenset oppdrift, og den vil reduseres etter hvert som innholdet i sekken blir vått. Om du blåser opp er par vanntette pakkposer og spenner på sekken vil du kunne sørge for så mye oppdrift at du nesten kan padle tørrskodd over elver og små vann. Dette har vi prøvd i praksis og så lenge pakkposene er av god kvalitet kan du nesten bygge en liten (og tregpadlet) kano!

5. Klesvask
Har man behov for å vaske klærne på tur kan man ha noen klær med litt såpe og vann i pakkposen, og riste løs. En ganske god klesvaskløsning. Man kan også bruke posen til å skylle tøyet. Husk å kaste såpevannet på land, og ikke i vannet!


God Tur!