Turliv.net

Et helt vanlig norsk friluftsliv

Ultralett friluftsliv

Det går en "ultralett bølge" over verdens friluftsindustri! For noen år siden var de fleste produsentene fortsatt fokuserte på tekniske løsninger, robusthet og komfort. Vekt var noe som kom i annen rekke. I dag har bortimot alle seriøse produsenter en eller annen form for "ultralett" produktlinje blant sine produkter, enten det er telt, sekker eller kokeapparat.

I tillegg til produsentene av utstyret er det mange som prøver å tjene en slant på dette nye fenomenet. Det gis ut bøker og skrives artikler om hvordan man skal pakke ultralett, og en fellesnevner for mange av disse bøkene og artiklene er at de anbefaler folk å spare vekt for eksempel ved å klippe over lange reimer på sekken, slik at man kan spare 20 gram. Eller å gå på tur med joggesko som veier mindre enn fjellstøvler. Dessuten er det en tendens at man kutter komforten, ved f.eks. å anbefale folk å bytte ut den tykke thermaresten med et tynt skumplastunderlag.


Vi, som de ekte utstyrsfantastene vi er, har sittet å sett i utstyrskatalogene, på alt dette nye lette utstyret, og satte oss for to år siden som mål å kunne pakke en sekk for en tur rett i underkant av en uke som ikke skulle veie mer enn 5 kilo. Dette er jo egentlig ikke så vanskelig, det er jo bare å fylle lommene med mat og putte en kniv i beltet, men målet vårt var at vi ikke skulle tape vesentlig komfort i forhold til det vi var vant til! Denne artikkelen er resultatet av de erfaringene vi har gjort oss i denne perioden.

Hva har du å tjene på å pakke lettere?
Hvorfor i alle dager skal du pakke lettere? Sannsynligvis er du fornøyd med sekkevekten som den er. Du er sterk, utholdene og har i løpet av mange år tilpasset det friluftslivet du driver etter det utstyret du bruker. Om du er helt fornøyd med tingenes tilstand har du kanskje ikke noe å tjene i det hele tatt! Men om du noen ganger synes dagsmarsjene blir for slitsomme, sekken blir for tung eller gjerne skulle hatt litt mer overskudd når du kom frem til fiskeplassen eller hytta kan du få stort utbytte av å pakke lettere. Hvor mye lettere er opp til deg, dine preferanser og din lommebok.

Generelt sett gir lettere sekk mindre slitasje på kroppen, det gir åpenbart mer overskudd (eventuelt lengre dagsmarsjer) og det kan faktisk for mange gi større naturopplevelse siden man kan bruke mer ressurser på å nyte naturen heller enn å stirre ned på stien under en alt for tung sekk.

For mange kan det nye lette utstyret faktisk revolusjonere friluftslivet. Mennesker som av forskjellige grunner, det kan være skader, alder eller liknende, kan nå få muligheten til å fortsette med det friluftslivet de drev før. På mange måter kan dette "forlenge" de aktive årene for mange friluftsmennesker. I dag ser man få 60 og 70 åringer på telttur, om noen år kan dette faktisk ha forandret seg!


Hvor lett kan det bli?
I mange blader har artiklene fokusert på hvordan man kan pakke en sekk på under 15 og under 10 kilo. Dette er for mange forholdsvis lett, men egentlig ikke revolusjonerende. Vi satte oss som mål å pakke en sekk på 5 kilo. Med telt, sovepose, kokeapparat, varme klær, mat og alt man trenger for en fjelltur. Det viste seg ikke å være lett. De fleste produsenter har lett utstyr, men for å komme så radikalt ned i vekt trengte vi det letteste. Dessuten er vi meget kresne på kvalitet og ønsker ikke ting som går i stykker etter noen gangers bruk. Under er lista med utstyr vi har kjøpt, pakket og prøvd på tur.

Isteden for å begynne med å klippe over reimene på det utstyret vi allerede hadde, satte vi opp en liste over alt utstyret vi tar med på tur, og hva det veier. Så erstattet vi de tyngste delene med ultralette. På den måten sparte vi raskt mange kilo, istedenfor noen få gram. Når alt det tunge utstyret var byttet ut fortsatte vi med å se etter lettere utgaver at resten, og til slutt klippet vi remmer o.l. for å spare de siste grammene. Over en periode på ca 1 år gikk vekten på en pakket sekk ned fra nesten 20 kilo til rett over 5. Fortsatt er ikke jakten over, og vi leter kontinuerlig etter utstyr som vil spare oss for vekt.


Pakkliste:

Camp-utstyr (1680g):
Telt: Hilleberg Rajd (2 personer 950g
Liggeunderlag: Thermarest Prolite 3 (kort) 370g
Sovepose: Kimmlite PA1 360g
Som alltid er dette den tyngste delen av utstyret. Telt, sovepose og liggeunderlag er noe man ikke kommer utenom. Vi benytter et enkelt-duk-telt for to personer. Teltet er overraskende romslig for to og gir lite kondens når det ikke regner. Liggeunderlaget er Thermarests letteste, det gir enormt god komfort og dekker fra skuldrene til rett under knærne på en 190cm lang person. Soveposen er ofte et vanskelig sted å finne skikkelig lette utgaver, Kimmlite PA1 består av et vindtett trekk i soveposeform som kun er foret fra livet og ned, det er meningen av du skal bruke den varme genseren din om natten.

Pakking (915g):
Sekk: Golite adventure racing pack 850g
Vanntett pakkpose: StS dry sack ultrasilicon 65g
Noe må det jo pakkes i. Golite adventure racing pack er en av de aller letteste 50 liter sekkene som finnes, den gir grei bærekomfort for opp til 10 kilo og har praktiske nettinglommer på utsiden. For at ting skal holde seg tørt trenger du et vanntett trekk. Et trekk like stort som sekken trenger ikke veie mye når det er laget av de aller letteste materialene.

Klær (544g):
Varm genser: Ajungilak fibergenser 393g
Varm bukse: Brynje netting bukse 151g
Noe komfort må man ofre, vi har valgt ikke å ta med f.eks ekstra sokker. En fibergenser er lett og varm (selv om den skulle bli våt), og en brynje "nettingbukse" luner godt både om man bruker den når man går eller i soveposen.


Toalettsaker (92,33g):
Toalettmappe: Ziplock-pose 2g
Tannbørste: Mini "fingertannbørste" 1,33g
Tannkrem: Micro tannkremtube 6g
Såpe: Packsoap (halv flaske) 30g
Håndkle: Packtowel ultralight 23g
Toalettpapir: Noen tørk toalettpapir pakket i ziplockpose 30g
Toalettsaker er helt klart "luksus", men siden konseptet var at vi ikke skulle trenge å ofre noe komfort må det være med. Toalettsaker har vist seg, takket være en svært innovativ reiseindustri, å være en av de letteste kategoriene å få lett. På under 100 gram har vi klart å få pakket alle nødvendige ting inkludert såpe og håndkle.

Kokeutstyr (383,6g):
Gassbrenner: MSR pocketrocket 86g
Gass: Liten gassboks 125g
Kjele: Relags titankjele m/lokk 108g
Skje: MSR titanskje 15g
Drikkeflaske: Nalgene "soft-flaske" 49,6g
Også på kokeapparatfronten produseres det mye fint på under 100 gram. Her gjelder det å finne en lett brenner, og både kjele, bestikk og annet bør være av titan. Det som foreløpig er vanskeligst er å finne en god drikkeflaske. Den bør være romslig, tåle kokende vann og kunne vaskes med en vanlig oppvaskbørste. Den mengden gass vi tar med forutsetter at man fyrer bål så ofte man har mulighet, og kun benytter gas i dårlig vær (125g gass koker ca 4 middager for en person).

Mat (1410g):
Middag: Adventurefood x 4 440g
Lunch: Potetmos m/melk og gressløk x5 450g
Frokost: 130g havregryn x 4 520g
Mat er det absolutt vanskeligste punktet å spare vekt på. Når du bærer lett trenger du ikke like mye næring som på andre turer, men en følelse av å ha for lite mat legger ofte en demper på både humør og ytelse. Med frysetørket middag og havregryn til frokost er det ikke mye å spare inn. Det hemmelige våpenet her er potetmos. Vanlig potetmos med melk kan lages med både varmt og kaldt van rett i posen. Det kan være verdt å tenke på siden varme måltider krever mer gass. En pose potetmos veier 90g og inneholder i underkant av 360 kcal.

Diverse (98g):
Kniv: Gerber ultralight L.S.T 34g
Hodelykt: Black Diamond EON 23g
Opptenning: Lite ildstål 28g
Tape Fiber-tape 10g
Sysett "hotell-sett" med knapp, tråd og nål 3g
En kniv og noe å tenne bål hører med. I tillegg er en lykt ofte god å ha. Man kan velge en lettere diodelykt til å henge f.eks. på nøkkelknippe, men vi valgte en hodelykt på 23 gram av praktiske (og prinsipielle) årsaker. For å gjøre enkle reparasjoner tar vi stort sett med litt fibertape (duct-tape) og et lite sysett av typen du får på hoteller. Dette veier nesten ingen ting, men kan lappe alt fra lekke thermarest underlag til rifter i teltet eller sekken.

Total vekt: 5122,33g

Som det vises av lista er dette en komplett pakkliste for en person, men alt utstyret her vil også fungere for to (teltet er for to og kjelen rommer akkurat nok vann til 2 middager). Når man fordeler telt og kokeutstyr på to kan man enten velge å gå med nesten 3 kilo i sekken, eller man kan unne seg f.eks. en god bok eller en sjokoladeplate.

Ultralett, slitasje og sikkerhet
Argumentet mange bruker for ikke å kjøpe lett utstyr er at det tåler mindre enn det tyngre. På mange måter er dette korrekt, men det er også en sannhet med modifikasjoner. Tynt silikonimpregnert nylon som benyttes i mange ultralette sekker og pakkposer tåler mye mindre enn den tykke corduranylonen mange sekker ble laget av på 80- og 90-tallet. Det betyr allikevel ikke at de lette materialene ikke tåler noen ting! F.eks. har silikonimpregnert nylon blitt brukt som teltstoff i lang tid, få har vel klart å slite hull på teltet sitt ved vanlig bruk?

Nøkkelen til å få ultralett utstyr som varer lenge er å se an kvaliteten og ta vare på utstyret. Kjøp kun fra anerkjente leverandører og sjekk i butikken om varen gir en god følelse. Når du bruker utstyret kan du nok ikke kaste det rundt mellom spisse kvister og steiner, ei heller kan du bruke sekken til å sitte på. Om du klarer å legge av deg noen av de gamle uvanene kommer det ultralette utstyret til å vare like lenge som det tunge, og du trenger ikke å være bekymret for at det skal bli raskt ødelagt. Men som alltid: ta med reparasjons-saker på tur!

Sist men ikke minst gjelder den evige sannheten: "ferd etter evne". Du pakker ikke en ultralett 5 kilos sekk når du skal krysse innlandsisen på Grønland, på samme måte som du ikke pakker for en ekspedisjon når du skal på hyttetur i helgen. Det ultralette utstyret er for vanlige fjellturer, og skal du ut på mer ekstreme aktiviteter enn det må du revurdere enten turen eller utstyret du skal ha med deg.

Bør jeg kaste alt mitt gamle tunge utstyr og kjøpe nytt og ultralett?
Det kommer an på hvor mye du synes du har behov for ultralett utstyr, hvor moro du synes turutstyr egentlig er og hvor mye penger du har. Pris er ikke proporsjonal med vekt, ofte heller tvert imot, noe som er hovedgrunnen til at ikke flere pakker lettere.

Noen mennesker synes at turutstyr er gøy, og ser det som en forlengelse av friluftshobbyen sin, andre er redd for utstyrshysteri. Uansett hvilke kategori man tilhører må man noen ganger bytte ut, eller kjøpe nytt, utstyr. Med mengden lett utstyr tilgjengelig i dag er det ingen grunn til ikke å vurdere dette. Ved å bytte ut del for del med lettere utstyr vil man over tid få en mer behagelig sekkevekt, og kanske også et mer givende friluftsliv.God tur!